Da li je multipla skleroza nasljedna?

Možda se pitate, posebno ako razmišljate o zasnivanju porodice: mogu li prenijeti multipla sklerozu na svoju djecu?  Velika količina dostupnih informacija je složena, zbunjujuća i oprečna. Pokušat ćemo stvari malo pojasniti.

Da li je multipla skleroza nasljedna? 

Ne. Multipla skleroza se ne prenosi direktno s generacije na generaciju. Postoji, međutim genetska povezanost, što znači da vaši bliži srodnici (uključujući sina ili kćerku) mogu biti pod povećanim rizikom od nastanka multipla skleroze ako je vi imate.1–4

Šanse su 1 u 40 da dobijete multipla sklerozu ako vam roditelj ima multipla sklerozu; ako nemate srodnika prvog stepena (roditelja, brata, sestru ili dijete) koji ima multipla sklerozu, šansa je 1 u 1000.5

Genetika je jedan od velikog broja faktora koji mogu izazvati da se kod vas ili člana vaše porodice pojavi multipla skleroza. Uprkos mnogim naučnim naprecima, niko ne razumije u potpunosti zašto multipla skleroza na neke ljude utječe, a na neke ne.2–4

Quote marks

Supruga i ja smo jako dugo razmišljali da li da proširujemo porodicu, odnosno da li da idemo na drugo dijete. Bojali smo se i razgovarali sa doktorima na temu MS-a i nasljednosti i samom uticaju bolesti na začeće djeteta. Danas sam ponosni otac dvoje djece.

Miroslav

Inati se MS-u od 2010. godine

Pogledajte Profil
Quote marks

Nakon što sam saznala da MS ne utiče na mogućnost začeća kod žena, kao i da su šanse da MS prenesete na svoje dijete izuzetno male, odahnula sam.

Milica

Inati se MS-u od 2014. godine

Pogledajte Profil
Quote marks

Znam da mnoge osobe sa MS brinu da li je njihova porodica pod rizikom od nastanka MS. Činjenica je da je taj rizik mali. Ja sam jedina osoba koju znam da ima MS u porodici.

Katharina

Inati se MS-u od 2018. godine

Pogledajte Profil

ČLANCI KOJI GOVORE O VEZAMA I PORODICI

Saznajte kako izaći na kraj sa posljedicama koje ima MS na vaše veze i porodicu.


Multipla skleroza (MS) i seks | MS Resistance

Seks

Multipla skleroza (MS) i trudnoća | MS Resistance

Trudnoća

MS može utjecati na vaše mentalno zdravlje. Udružimo umove i zaustavimo to.

Ne suočavate se s tim sami. Pronađite iskustva osoba sa MS-om i informacije koje vam mogu pomoći da izađete na kraj sa time kako MS utiče na vaše mentalno zdravlje.

Niko ne bira MS. Ali svi bi trebali imati izbor kako upravljati MS-om.

Možemo vam pomoći da donesete informiranije odluke o upravljanju svojom bolešću.

  1. Silva P. Kanadska studija o porodici sklonoj MS dokazuje da je u rijetkim slučajevima multipla skleroza nasljedna. https://multiplesclerosisnewstoday.com/2017/04/21/ms-study-canadian-family-mutations-proves-multiple-sclerosis-inhe/ [pristupljeno juni 2020.].
  2. Westerlind H. Brain. 2014;137:770–8.
  3. Državna medicinska biblioteka SAD. Multipla skleroza. https://ghr.nlm.nih.gov/condition/multiple-sclerosis#inheritance [pristupljeno juni 2020.].
  4. Državno udruženje za MS. Šta izaziva MS. https://www.nationalmssociety.org/What-is-MS/What-Causes-MS#section-4 [pristupljeno juni 2020.].
  5. Bolnica Great Ormond Street. Multipla skleroza: informacije za porodice. https://www.gosh.nhs.uk/conditions-and-treatments/conditions-we-treat/multiple-sclerosis [pristupljeno juni 2020.].