Amna

Amna

Farmaceut

DOB: 33 GODINE
zemlja: bosna i hercegovina
ProfesIJA: FARMACEUT, A TRENUTNO MAMA na PUNO RADNO VRIJEME
HobIJI: DRUŽENJa, knjige, filmovi i šetnje sa psom

Inati se MS-u od 2008. godine

Moje ime je Amna. Po zanimanju sam farmaceut, ali sam trenutno na puno radno vrijeme, mama dvoje male djece.
MS mi je prvi put dijagnosticirana 2008. godine nakon simptoma utrnulosti nogu, slabosti i ekstremnog umora. Zvaničnu potvrdu sam dobila tek 2016.godine. Prihvatanjem dijagnoze multiple skleroze, te uključenjem neophodne terapije sam ipak osjetila i olakšanje. Konačno sam znala šta mi je činiti.


Porodica i prijatelji su mi velika podrška i daju mi snagu da se borim svaki dan i da ne odustajem, pa tako ni u lošim danima. 

Što prije prihvatite svoju dijagnozu
Uvijek mislite pozitivno
Vjerujte u sebe i nemojte se ustručavati
Vodite aktivan život
Trudite se svaki dan

1. Što prije prihvatite svoju dijagnozu

Nemojte se opirati i potiskivati činjenicu da imate MS. Sto prije prihvatite bolest, brže ćete organizovati svoj život i naučiti živjeti s njom. Lakše je hodati u korak s njom nego protiv nje. Potiskivanje i neprihvatanje vam samo nepotrebno crpi energiju koja je itekako potrebna za dalje. 

2. Uvijek mislite pozitivno

Iako je dosta ozbiljna bolest i nije lako živjeti s njom, sa pozitivnim stavom je upola lakše. Sve polazi iz glave. Ne zamarajte se sa stvarima koje ne možete uraditi ili promijeniti, već se okrenite ka onome što možete. A puno je toga. 

3. Vjerujte u sebe i nemojte se ustručavati 

Kad se umorite napravite pauzu, odmorite se i poslije nastavite. Umor ne znači da nešto ne možete i da zbog bolesti manje vrijedite. Važno je doći do svog cilja, a tempo kojim idete je nevažan. 

4. Vodite aktivan zivot 

Ne dozvolite da vas bolest spriječi da živite život punim plućima. Uvijek se družite sa prijateljima, putujte i budite fizički aktivni. Redovno se odmarajte i hranite se zdravo, to je ključ svega, stvar je samo u balansu. 

5. Trudite se svaki dan

Bolest nije razlog da odustanete od svojih snova i ciljeva. Sve se može postići uz trud i rad. Biće teških dana i bolnih dana. Sigurno, neće biti jednostavno, naprotiv, čak i teže nego drugima. Ali svakim novim danom imate novu šansu da uspijete i da nastavite naprijed. 

 

A svaki uspjeh vas čini jačim i u svom odnosu prema MS-u! 

Svi naši eksperti / osobe sa MS-om / učesnici u projektu "U Inat MS-u" su posvećeni komuniciranju o svom iskustvu sa MS-om i pružanju podrške drugim osobama sa MS-om. Aktivno učestvuju u stvaranju podrške za MS zajednicu kako bismo podigli svijest i educirali o multipla sklerozi.