Damir

Damir

Saobraćajni tehničar

DOB: 32 godine
ZEMLJA: Bosna i hercegovina
ProfesIJA: saobraćajni tehničar
HobIJI: ČITANJE I DRUŽENJE SA PRIJATELJIMA I MACOM

INATI SE MS-U OD 2014. GODINE

Zdravo! Ja sam Damir, imam 32 godine i dijagnosticiran mi je MS od 25. godine. Već sam dvije godine u kolicima. Radim od 14. godine i od 9. godine planinarim. Sada mi mnogo nedostaje šuma, planina i planinarenje no nalazim načine da me to manje boli.

Volim da čitam knjige kada to mogu. Kada ne mogu, slušam audio knjige.
Kada mogu, idem do granice mogućeg svjestan da  će odmor i oporavak trajati dugo.

 

Vi ste prvi
Odmor nije predaja
Vodite računa o sistemu podrške
OK je ako ne možete nešto sami
Život vam mora biti dinamičan i pokretan
 1. Vi ste prvi
  Vaša boljka direktno napada vas i niko vam ne može objasniti kako boli vas i šta trebate uraditi vi, strah od dijagnoze ne može ugasiti neurolog, ni psihoterapeut, već vi sami. Neka se rodi ljubav prema samom sebi, prema svom životu i prema korisnim navikama.
 2. Odmor nije predaja
  Sa kraćim odmorima možete preći dalje u više dijelova. Bili to kućni poslovi ili šetnja iz više puta, možete uraditi više. Putovat ćete i neophodno je da znate šta vaše tijelo može, odnosno ne može uraditi. Kratka šetnja samo 100m po šljunku nije nešto što možete uraditi, iako se ljudima oko vas čini kao jako blaga. Vi ste ti koji štite sebe.
 3. Vodite računa o sistemu podrške
  Ako niste jako bliski s obitelji, bitno je da imate dobre prijatelje pored sebe koji mogu shvatiti vaše fizičko ograničenje, a opet se smijati sa vama. Smijeh stvarno liječi loše raspoloženje, a često i bolove. Vi ponekad ne možete ni primijetiti da niste dobro, da ste pregrijani, da vam treba vode ili da vam treba odmor u hladu. Neko ko provodi više vremena s vama to može procijeniti samostalno.
 4. OK je ako nešto ne možete sami
  Neophodno je zvati u pomoć prijatelja, roditelja, psihoterapeuta i fizioterapeuta. Vaš život mora nastaviti ići dalje. Nemojte se odricati lijepih iskustava i izlazaka iz kuće jer vas je strah.
 5. Život vam mora biti dinamičan i pokretan
  Nađite sport koji vam odgovara, aktivnost koja vam godi, novi najdraži kafić i lijep prostor u kojem možete provoditi dan. Neophodno vam je da je blizu WC i mjesto za odmor kao i podrška zbog koje znate da je OK ako zakasnite u WC.
Svi naši eksperti / osobe sa MS-om / učesnici u projektu "U Inat MS-u" su posvećeni komuniciranju o svom iskustvu sa MS-om i pružanju podrške drugim osobama sa MS-om. Aktivno učestvuju u stvaranju podrške za MS zajednicu kako bismo podigli svijest i educirali o multipla sklerozi.