Dženana

Dženana

Pravnik

DOB: 39 GODINE
zemlja: bosna i hercegovina
ProfesIJA: DIPLOMIRANI PRAVNIK

Inati se MS-u od 2014. godine

Ja sam Dženana I po zanimanju sa diplomirani pravnik. Bolest mi je dijagnosticirana 2014.godine, što ne znači da nije bila prisutna i ranije.

Na početku sam bila uplašena jer nisam znala šta se dešava sa mojim tijelom. Nisam ni pomislila da mi se može desiti ovakav vid oboljenja.  

Prvi karakteristični simptomi bili su vrtoglavice, dvoslike, trnjenje desne noge i neravoteža pri hodanju.  Vise puta sam ležala u bolnici zbog pomenutih smetnji. 2014.godine uređena mi je lumbalna punkcija kada  je nalaz likvora pokazao prisustvo MS. Bolest je praćena pogoršanjima i poboljšanjima. Priznajem na početku je bilo mnogo teže nego sada.  Zahvaljujući mojim doktorima, divnom osoblju neurološke klinike, bolest držimo pod kontrolom. Jednostavno dobila sam svoju stalnu pratilju, jedna drugu slušamo i živimo sasvim normalnim životom.

Pomirite se sa činjenicom da ste dobili svog novog "pratioca"
Najjači pobjeđuju!
Izbjegavajte društvo u kojem možete doživjeti stres i sekiraciju
Potrudite se da izvršavate svoje obaveze i radne zadatke
Više se družite, izlazite i upražnjavajte slobodno vrijeme aktivnostim koje vam gode.

1. Pomirite se sa činjenicom da ste dobili svog novog "pratioca"

Od početka uspostavljanja dijagnoze, pomirite se sa činjenicom da ste dobili svog novog "pratioca" koji će Vas s vremena na vrijeme podsjećati na svoje prisustvo, koje zna biti jako neprijatno ali na svu sreću prolazno.

2. Najjači pobjeđuju!

Sva iznenađenja koja Vam priredi Vaš novi "prijatelj" zamislite da tako treba da bude. Uskoro će proći i vratit ćete se normalnom životu. Sve će biti samo sjećanje, a Vi ćete postati jači nego prije. Bićete sretni jer ste pobijedili još jednu prepreku. Najjači pobjeđuju.

3. Izbjegavajte društvo u kojem možete doživjeti stres i sekiraciju

Izbjegavajte društvo u kojem možete doživjeti stres i sekiraciju. To je najveći neprijatelj vašoj MS, a samim tim i Vama samim. Zašto se izlagati nečemu što možete zaobići!? . 

4. Potrudite se da izvršavate svoje obaveze i radne zadatke

Potrudite se da izvršavate svoje obaveze i radne zadatke kao i ostali ljudi koji nemaju MS. Vi to možete! Ako se umorite napravite pauzu i nastavite. Samo vjerujte u sebe i uspjećete, lijep je osjećaj.

5. Više se družite, izlazite i upražnjavajte slobodno vrijeme aktivnostim koje vam gode.


Više se družite, izlazite i upražnjavajte slobodno vrijeme aktivnostima koje vam gode. Plivanje, vožnja bicikla, šetanje...

Svi naši eksperti / osobe sa MS-om / učesnici u projektu "U Inat MS-u" su posvećeni komuniciranju o svom iskustvu sa MS-om i pružanju podrške drugim osobama sa MS-om. Aktivno učestvuju u stvaranju podrške za MS zajednicu kako bismo podigli svijest i educirali o multipla sklerozi.