Grace

Grace

Glumica, pjevačica i mama sa punim radnim vremenom

DOB: 31 GODINA
ZEMLJA: ŠVICARSKA
ProfesIJA: GLUMICA, PJEVAČICA I MAMA
HobIJI: JOGA, PUTOVANJE I DRUŽENJE

INATI SE MS-U OD 2017. GODINE

Ćao, moje ime je Grace, bavim se glumom i pjevanjem, a od nedavno sam i mama koja ima pune ruke posla. Dijagnosticiran mi je MS 2017. godine jer sam imala problema sa nogama, pamćenjem i vidom. Jedna od mojih najbližih drugarica ima MS tako da mi bolest nije bila nepoznata i ona mi je dosta pomogla u najranijim danima od dijagnoze.

Uhvatite se u koštac sa svojim MS-om
Pravite planove u skladu sa svojim MS-om
Budite svjesni svojih ograničenja i vodite računa o sebi
Uvijek imajte na umu da vam je toalet blizu
Budite u kontaktu sa drugim MS-ovcima!
1. Uhvatite se u koštac sa MS-om!
Pronađite način da sebi olakšate život na svaki mogući način. Recimo, ja sam našla spravicu koja se stavi na telefon i mnogo mi je olakšalo život. Moje ruke su slabe i stisak mi nije uvijek najbolji. Ova napravica je spasila moj telefon od "smrti" mnogo puta!
A picture of a phone case with a special button grip. The grip is allowing a hand to grasp it better and stop it from falling.
2. Pravite planove u skladu sa svojim MS-om
Često moram ići u toalet u toku noći. Moj vid nije najbolji i dosta se mučim sa ravnotežom kada hodam po mraku. Stoga, da se ne bih mučila pronaći prekidač za svjetlo na zidu, ugradila sam jedan na svom noćnom ormariću što mi je uistinu olakšalo život.
A picture of a bedside table with a portable light switch for the room.

3. Budite svjesni svojih ograničenja i vodite računa o sebi 
Kada sam vani sa svojim prijateljima, ukoliko osjećam da mi noge počinju slabiti, uzmem si malo vremena da odmorim i sjednem. Nemojte se ustručavati. Imajte dovoljno samopouzdanja da znate šta vam treba i stavite sebe na prvo mjesto.

4. Uvijek imajte na umu da vam je toalet blizu
Ukoliko idete negdje vani, trudite se da vam je tolaet uvijek blizu. Čak i ako ne morate ići u tolaet često - to vas može opustiti i pomoći vam da se fokusirate na druženje.

5. Budite u kontaktu sa drugim MS-ovcima!

Svi smo u ovome zajedno i lijepo je imati nekoga sa kim biste mogli popričati o tome što proživljavate.

Svi naši eksperti / osobe sa MS-om / učesnici u projektu "U Inat MS-u" su posvećeni komuniciranju o svom iskustvu sa MS-om i pružanju podrške drugim osobama sa MS-om. Aktivno učestvuju u stvaranju podrške za MS zajednicu kako bismo podigli svijest i educirali o multipla sklerozi.