Kandis

Kandis

Hipotekarni agent

DOB: 31 GODINA
ZEMLJA: Kanada
ProfeSIJA: HIPOTEKARNI agent
HobIJI: DRUŽENJE SA PRIJATELJIMA I PSOM, ČITANJE I KREATIVNE AKTIVNOSTI 

iNATI SE MS-U OD 2012. GODINE

 

Zdravo, moje ime je Kandis. Po zanimanju sam hipotekarni agent  i živim u Torontu. Moj prvi relaps se desio 2010. godine kada sam iskusila probleme sa vidom, međutim, MS dijagnozu sam dobila tek nakon 2 godine.

Dijagnoza me ponukala da iskoristim svaku priliku koju prepoznam. Možda zvuči kao kliše, ali je istina - trebamo iskoristiti svaki dan kao da je posljednji. Činjenica da ne mogu znati kako će moj MS napredovati kroz budućnost je učinila da se osjećam jako nesigurnom i da ne kontrolišem ništa u svom životu. U 2014. godini sam odlučila preuzeti kontrolu i preseliti se u Australiju na godinu dana. To je bilo iskustvo koje mi je promijenilo život i zahvalna sam što sam se usudila. Nisam sigurna da bih se usudila na tako drastičnu promjenu da nisam dobila svoju dijagnozu. 

Život sa MS-om je promijenio moj odnos prema samoj sebi i moje viđenje svijeta. Pozitivan stav je ono što me gura dalje iako nikada ne znam šta sutra donosi. 

Budite pozitivni
Pokušajte jesti što zdravije i vježbajte
Pričajte sa osobama koje volite
Odmarajte
Grlite se češće!
 1. Budite pozitivni
  Može biti teško održavati pozitivno stanje uma kada imate nepredvidivu bolest kao što je MS. Upravo je zato važno biti zahvalan na svakom dobrom danu i polagati nade u ono što budućnost nosi.

 2. Pokušajte jesti što zdravije i vježbajte
  Ovaj savjet je bitan za sve nas, ali posebno za osobe sa MS-om. Zdrava ishrana i tjelovježba su odlični načini da povećamo nivo energije i raščistimo um. Počnite sa nečim malim poput šetnji svaku noć.

 3. Pričajte sa osobama koje volite
  Vrlo je često među osobama koje imaju MS da se osjećaju neshvaćeno jer je dosta naših simptoma 'nevidljivo'. Kada imate osobe sa kojima možete podijeliti svoje iskustvo i otvoriti se o onome što vas muči, to može promijeniti sve. Nekada samo proces izgovaranja naglas stvari koje nas muče dovede do unutrašnjeg mira i podrške koja nam treba.

 4. Odmarajte
  Pokušajte se naspavati svaku noć i nemojte kriviti sebe ako morate odmoriti i poslijepodne. Odmor će nam dati energiju koja nam je potrebna za svakodnevne aktivnosti.

 5. Grlite se češće!
  Grlite se što češće, posebno ako ste imali loš dan. Zagrljaji mogu povećati nivo oksitocina ("hormon ljubavi"). Ako ste zabrinuti ili ste pod stresom, zagrljaj uvijek pomaže. 
Svi naši eksperti / osobe sa MS-om / učesnici u projektu "U Inat MS-u" su posvećeni komuniciranju o svom iskustvu sa MS-om i pružanju podrške drugim osobama sa MS-om. Aktivno učestvuju u stvaranju podrške za MS zajednicu kako bismo podigli svijest i educirali o multipla sklerozi.