Milica

Milica

Prevodilac i sudski tumač za italijanski i engleski jezik

DOB: 28 GODINA
zemlja: bosna i hercegovina
ProfesIJA: PREVODILAC I SUDSKI TUMAČ ZA ITALIJANSKI I ENGLESKI JEZIK
HobIJI: čitanje, slušanje muzike, putovanja i strani jezici

Inati se MS-u od 2010. godine

Ja sam Milica i master sam italijanskog i srpskog jezika i književnosti kao i sudski tumač za italijanski i engleski jezik. MS mi je dijagnostifikovan 2010 godine, kada sam imala samo 17 godina, nakon što je došlo do utrnulosti nogu i ruku.

U slobodno vrijeme volim da čitam, slušam muziku, putujem i učim strane jezike. Zbog svega što sam za ovih 10 godina iskusila, ne uzimam ništa zdravo za gotovo i nastojim da svaku priliku da nešto uradim, probam ili doživim iskoristim danas jer znam da sutra možda neću moći. Vjerujem da sreća prati hrabre i da se snovi ne mogu ostvariti ako u njih ne uložimo trud.

 

Izaberite da budete pozitivni
Sami sebi možete najviše pomoći
Naučite da volite sebe na pravi način
Birajte bitke
Brzina nije važna, naprijed je naprijed
 
 1. Izaberite da budete pozitivni
  U prelomnom trenutku nakon postavljanja dijagnoze prvi izbor sa kojim sam se suočila je bio da li želim da se valjam u svom očaju i da mi život tog dana stane ili da se osmjehnem i kažem „Idemo dalje!“ Onog momenta kad sam shvatila da svakim svojim izborom krojim svoju sudbinu odlučila sam da za tugu i depresiju nema vremena jer na svijetu ima toliko lijepih stvari koje čekaju da mi se dogode. 
 2. Sami sebi možete najviše pomoći
  Činjenica je da doktori pomognu kad je to podrebno  i da porodica pruža bezuslovnu podršku, ali osobu koja može najviše da mi pomogne vidim svaki put kad se pogledam u ogledalo. Vjerujem da dosta toga počinje od nas i da našom vjerom, voljom, željom i trudom koji ulažemo da nam bude bolje pomažemo sebi da nam zaista bude bolje.
 3. Naučite da volite sebe na pravi način
  Vi ste ipak jedina osoba sa kojom morate da živite do kraja života. Volim sebe, zato ću da završim fakultet i da nađem dobro plaćen posao kako bih mogla da platim kućnu pomoćnicu jer ne mogu da perem prozore. Volim sebe pa ću redovno da vježbam jer će, u suprotnom, mišići da mi oslabe. Volim sebe pa ću danas da uradim sve da mi sutra bude bolje.
 4. Birajte bitke
  Iako je napredavanje bitno u borbi sa MS-om, ne morate baš svaku bitku da bijete, budite i dezerter nekad. Ne morate baš stepenicama na deseti sprat zgrade, ne morate baš pješke na drugi kraj grada, ne morate da se iscrpljujete. Šta nam vrijede pobjede u bitkama sa stepenicama i kilometrima ako smo na te bitke potrošili energiju za neku značajniju?
 5. Brzina nije važna, naprijed je naprijed
  Nije važno što vam možda treba pola sata umjesto 20 minuta da stignete na odredište. Vi ste stigli. Nije važno što ste diplomirali u septembru umjesto u junu. Vi ste diplomirali. Nije važno koliko vam vremena treba. Važno je da stignete na cilj koji ste izabrali. I da se ne povrijedite tokom putovanja.
Svi naši eksperti / osobe sa MS-om / učesnici u projektu "U Inat MS-u" su posvećeni komuniciranju o svom iskustvu sa MS-om i pružanju podrške drugim osobama sa MS-om. Aktivno učestvuju u stvaranju podrške za MS zajednicu kako bismo podigli svijest i educirali o multipla sklerozi.