Rebecca

Rebecca

Koordinator za vršnjačku podršku

DOB: 34 GODINE
ZEMLJA: Kanada
ProfeSIJA: KOORDINATOR ZA VRŠNJAČKU PODRŠKU
HobIJI: KREATIVNE AKTIVNOSTI, KUHANJE I PEČENJE, ŠETNJE U PRIRODI, ČITANJE, JOGA I MEDITACIJA

INATI SE MS-U OD 2006. GODINE

Zdravo, moje je ime Rebecca i po zanimanju sam koordinator za vršnjačku podršku. Multipla skleroza mi je dijagnosticirana kada sam imala 21 godinu iako sam prve simptome doživjela sa 19 godina. 

U svoje slobodno vrijeme, uživam u svim kreativnim aktivnostima - grnčarija, pletenja, pravljenje svijeća. Također, volim da kuham i provodim vrijeme sa porodicom i prijateljima. Opuštaju me aktivnosti poput šetnji u prirodi, joge, vrtlarstva i meditacije. 

Moj je cilj da živim u trenutku koliko god mogu. Izlazim na kraj sa MS neizvjesnošću tako što se svaki dan fokusiram na brigu o sebi. Uvijek, u slučaju potrebe za tim, tražim da se određene stvari prilagode mojim potrebama kako bih i ja mogla da učestvujem u svemu što želim da radim. 

Fokusirajte se na sadašnjost
Budite nježni prema sebi
Pratite svoje simptome
Tražite ono što vam treba
Vi ste ekspert svog tijela
 1. Fokusirajte se na sadašnjost
  Strah od budućnosti može biti veliko opterećenje i može vas spriječavati da imate nade i pravite planove. Koliko god je to moguće, obratite pozornost na ono što vama treba i šta ste u mogućnosti uraditi u datom trenutku.

 2. Budite nježni prema sebi
  Vaše tijelo se neće ponašati na isti način svaki dan. To je OK! Odmarajte kada osjetite da vam treba odmor i nemojte se kriviti ukoliko se loše osjećate. 

 3. Pratite svoje simptome
  Vrlo je bitno da ponudite konkretne informacije svom zdravstvenom timu kada se s njima nalazite. Svaka je informacija bitna kako bi vaš zdravstveni tim mogao tačno razumijeti kako vaši simptomi utiču na vas i na osnovu toga vam mogu ponuditi plan liječenja koji odgovara upravo vama!

 4. Tražite ono što vam treba
  Nemojte se ustručavati da tražite ono što vam treba kako biste mogli raditi ono što želite. Normalizirajte tu praksu na poslu i u vašem društvenom životu. 

 5. Vi ste ekspert svog tijela 
  MS utiče drugačije na svakoga. Neke simptome i poteškoće svi znamo iskusiti i naše poznavanje toga može pomoći i nama samima i našem zdravstvenom timu. Vi ste ekspert svog tijela i najbolje znate kako MS utječe na vas.

Svi naši eksperti / osobe sa MS-om / učesnici u projektu "U Inat MS-u" su posvećeni komuniciranju o svom iskustvu sa MS-om i pružanju podrške drugim osobama sa MS-om. Aktivno učestvuju u stvaranju podrške za MS zajednicu kako bismo podigli svijest i educirali o multipla sklerozi.