Mentalno zdravlje i MS

MS može utjecati na Vaše emocije. Dajmo mS-U nešto zbog čega će se osjećati loše.

Emocionalna ili mentalna dobrobit je važna za svakoga. Svi imamo uspone i padove i nije neobično doživljavati probleme s mentalnim zdravljem kao što su stres, anksioznost i depresija kada živite sa multipla sklerozom.1–4 Zapamtite da su ti osjećaji sasvim normalni i da niste sami. Lijekovi, savjetovanje i tehnike samopomoći mogu olakšati život sa multipla sklerozom.1,3,4 Ovdje smo se udružili da pronađemo načine koji bi vam pomogli pomoći da preuzmete kontrolu nad svojim mentalnim zdravljem, ostanete pozitivni i živite život na svoj način.

 

Ne iznenađuje da će 60% osoba koje žive sa multipla sklerozom doživjeti probleme s mentalnim zdravljem.1 Veza između multipla skleroze i mentalne dobrobiti je složena i za svakoga drugačija.1  

Nije jasno da li promjene raspoloženja, emocija ili ponašanja uzrokuju direktno djelovanja multipla skleroze na sam mozak ili su one indirektan učinak života sa multipla sklerozom.1,2 Na primjer, promjene raspoloženja ili emocija mogu biti povezane s prihvatanjem dijagnoze multipla skleroze, zbog zabrinutosti o tome šta slijedi, ili povezane s nuspojavama određenih lijekova za multipla sklerozu.1,2

Bez obzira na to šta vam izaziva anksioznost, stres ili neraspoloženje, postoje načini koji vam mogu pomoći da se suočite s tim osjećajima i emocijama – vaš doktor može propisati lijekove za pomoć, a postoje i drugi pristupi kao što su psihološke terapije i savjetovanje koje treba razmotriti.1,3 Poduzmite prvi korak tako što ćete razgovarati o tome kako se osjećate sa svojim zdravstvenim timom, kako biste pronašli rješenje koje je odgovarajuće za vas. 

Katie je prije imala problema s mentalnim zdravljem. Doživljavala je promjene raspoloženja i napade panike i stalno se osjećala zabrinuto, zbog čega je bila veoma nesretna. Kada je to postalo ogroman problem u svim aspektima njenog života, znala je da mora poduzeti korake kako bi ga riješila.

Povjerila se svom doktoru.

Quote marks

Razgovor s doktorom bio je najvažniji korak ka ponovnom preuzimanju kontrole nad mojom emocionalnom dobrobiti.

Katie

Inati se MS-u od 2016. godine

Pogledajte Profil

Razgovor o tome kako se osjeća s nekim kome vjeruje osnažio je Katie da ponovo preuzme kontrolu. Sada smatra da je njena emocionalna dobrobit jednako važna kao i svaki drugi aspekt multipla skleroze. Sada redovno obavještava svog doktora o tome kako se osjeća i o svim promjenama raspoloženja.

Povezala se s prijateljima i porodicom i širom zajednicom sa multipla sklerozom.

Quote marks

Podrška moje šire porodice mi je isto tako jako bitna. Druženje sa prijateljima mi puno znači i šetnja prirodom.

Miroslav

Inati se MS-u od 2014. godine

Pogledajte Profil
Quote marks

Mogla sam podijeliti svoje misli i osjećaje s ljudima koji razumiju. Oni su mogli ponuditi svoja iskustva i stručnost.

Katie

Inati se MS-u od 2016. godine

Pogledajte Profil

Quote marks

Ono što meni pomaže jesu svakodnevni izlasci iz kuće, dobrotvorni rad i druženje s prijateljima. Kada sagledate tuđe probleme, vaši ne djeluju toliko ozbiljno.

Damir

Inati se MS-u od 2014. godine

Pogledajte Profil

Katie je uspjela naći olakšanje u komunikaciji sa sličnim osobama online i u lokalnim grupama za podršku sa multipla sklerozom.

Utjehu je našla i u prijateljima i porodici. Iako vam može biti teško razgovarati o dijagnozi ili simptomima s osobama koje su vam bliske, one su važan izvor podrške kada vam je najviše potrebna.3 Otiđite na našu stranicu o odnosima i pročitajte više o pozitivnim razgovorima s prijateljima i porodicom.

Katieini savjeti za stavljanje mentalnog zdravlja i dobrobiti ispred multipla skleroze

 1. Dišite duboko kako biste smanjili stres i izbjegli paniku
 2. Koristite aplikacije s uputama za meditaciju kako biste se oslobodili stresa 
 3. Dovoljno se odmarajte
 4. Pridružite se online grupama zajednice. Podijelite svoja iskustva
 5. Okružite se pozitivnim ljudima
 6. Razgovarajte sa svojim doktorom, porodicom i prijateljima o tome kako se osjećate 
 7. Počastite se posebnim danom samo za sebe – idite u kupovinu, pogledajte film ili samo izađite na kafu. Jednostavne stvari mogu imati veliki utjecaj!
 8. Nemojte se bojati razgovarati s doktorom i uzeti lijekove za pomoć

Multipla skleroza može donijeti vlastite izazove, ali niste sami. Pomoć je na raspolaganju i postoje različite strategije koje vam mogu pomoći da se suočite sa svim izazovima. One mogu uključivati lijekove, psihološke terapije i različite oblike savjetovanja.4,5

Nastavite čitati kako biste saznali više i razgovarajte sa svojim zdravstvenim timom kako biste pronašli prave tehnike za sebe.

 

Lijekove vam može propisati doktor kako bi vam pomogli ublažiti osjećaje depresije i anksioznosti. Oni mogu uključivati antidepresive kao što su selektivni inhibitori preuzimanja serotonina (SSRIs).1 Lijekovi vam mogu biti ponuđeni i zajedno s drugim tehnikama, kao što je savjetovanje.1
Psihološke terapije usmjerene su na promjenu načina na koji razmišljate kako bi vam to pomoglo da prevaziđete negativne osjećaje i reakcije na određene situacije.5 Na primjer, mogu vam pomoći da identificirate negativne misli kada se počnu javljati i promijenite način na koji reagirate, što vas uči kako da odgovorite na konstruktivan, a ne na negativan način.6 Pokazalo se da te metode pomažu osobama sa multipla sklerozom da se nose sa depresijom, anksioznosti i osjećajima zamora.7,8

Quote marks

Meni su dosta pomogle knjige o samopomoći u raznim aspektima i dugogodišnja psihoterapija. Ne trebate sami prolaziti kroz sve faze prihvatanja i života sa MS-om, poželjno je da prihavtite pomoć i to nije nešto čega se trebate stidjeti. To nije nešto što se jednom obavi, jer naučite kako da se nosite sa problemima. Sa problemima i izazovima ćete se susresti vrlo često i zato je važno svaki dan raditi na sebi i jačati svoju psihu kad god se osjećate dovoljno snažno i raspoloženo. Ovo kažem zato što je sasvim normalno i da imate dane kada ste jako neraspoloženi i bezvoljni i tužni. Ali oni prođu i sutradan opet skupite snagu i nastavljate sa borbom!

Amna

Inati se MS-u od 2008. godine

Pogledajte Profil
Quote marks

Od samog početka, po izlasku iz bolnice sam se obratio psihoterapeutu, da mi pomogne u shvatanju i prihvatanju mog oboljenja. U tom procesu sam identificirao sebe sa stvarnim bićem mene, i shvatio da ja nisam moja dijagnoza.

Damir

Inati se MS-u od 2014. godine

Pogledajte Profil
Savjetovanje ili uzimanje terapija uključuje razgovor u povjerenju sa stručnom osobom, bilo licem u lice, putem telefona ili online, koji vam pomaže da riješite svoje emocionalne probleme s kojima se suočavate u životu sa multipla sklerozom. Format tih sesija zavisi o savjetnika i obično obuhvata niz sesija.9

MS može uticati na veze. Ali ih ne mora prekidati.

Veze imaju svoje dobre i loše momente. Naše informacije vam mogu pomoći da iskusite više onih dobrih momenata.

MS VAS MOŽE OSTAVITI BEZ GLASA. Pomoći ćemo vam da pronađete prave riječi.

Nekada, najbolji način da vam neko pruži podršku jeste da vas sasluša. Možemo vam pomoći da nađete podršku.

MS i mentalno zdravlje

Pronađite članke koji govore o tome kako MS može utjecati na vaše mentalno zdravlje i šta možemo učiniti da to zaustavimo.


Multipla skleroza (MS) i anksioznost | MS Resistance

Anksioznost

 1. Murphy R, et al. J Neurol Neurosurg Psychiatry. 2017.;88:697–708. 
 2. Udruženje za multipla sklerozu. Uzroci problema s mentalnim zdravljem. https://www.mssociety.org.uk/about-ms/signs-and-symptoms/mental-health/causes-of-mental-health-problems [pristupljeno maj 2020.].
 3. Trust za multipla sklerozu. Anksioznost. https://www.mstrust.org.uk/a-z/anxiety [pristupljeno maj 2020.].
 4. Chwastiak LA, Ehde DM. Psychiatr Clin North Am. 2007.;30:803–817.
 5. Trust za multipla sklerozu. Psihološke terapije: savjetovanje. https://www.mstrust.org.uk/a-z/psychological-therapies [pristupljeno maj 2020.].
 6. Trust za multipla sklerozu. Kognitivna bihevioralna terapija (KBT). https://www.mstrust.org.uk/a-z/cognitive-behavioural-therapy-cbt [pristupljeno maj 2020.].
 7. Hind D, et al. BMC Psychiatry. 2014.;14:5.
 8. Kiropoulos LA, et al. BMC Psychiatry. 2016.;16:435.
 9. Trust za multipla sklerozu. Savjetovanje. https://www.mstrust.org.uk/a-z/counselling [pristupljeno maj 2020.].