MS i posao

MS može utjecati na karijeru. Promijenimo to!

Uravnotežiti rad i posao može biti teško svakome, a dodavanje multipla skleroze u tu kombinaciju može stvoriti mnogo više izazova. Ali uz pravu pripremu, pažljivu komunikaciju i motivaciju, više je nego moguće steći kvalifikacije koje želite, nastaviti raditi i imati dugu i uspješnu karijeru uprkos multipla sklerozi.

Quote marks

Ima dana kad mi na poslu bude jako teško, toliko puno stvari imam za uradit, osjećaj jakog umora i klonosti te lomi, što ne mora značiti da se i zdrav čovjek nekad ne može osjećati tako. I kažem sebi ne predaj se i idi dalje.

Miroslav

Inati se MS-u od 2014. godine

Pogledajte Profil
Quote marks

Sada, kada se vratim unazad, relaps mi je dao motivaciju koja mi je bila potrebna da razmislim da li sam na pravom putu karijere. To vidim kao priliku koja mi je omogućila da se razvijam kao osoba.

Katharina

Inati se MS-u od 2018. godine

Pogledajte Profil

Katharina je u izazovima s kojima se suočavala u radu sa multipla sklerozom vidjela priliku da procijeni dotadašnji put svoje karijere i istraži nove mogućnosti. A to možete i vi. 

Bilo da tražite posao, želite ga zadržati ili izgraditi novu karijeru, obavezno pokažite svojoj multipla sklerozi da ste vi glavni. Nastavite čitati kako biste saznali više.

 

 

Bilo da tražite posao, želite ga zadržati ili izgraditi novu karijeru, obavezno pokažite svojoj MS da ste Vi glavni

Nema sumnje da simptomi multipla skleroze mogu predstavljati veći izazov za rad, ali male prilagodbe u radu, ili „akomodacija“, često mogu pomoći olakšati stvari – to je slučaj postavljanja pravog pitanja u pravo vrijeme.1,2

Anketa 746 članova Državnog udruženja za multipla sklerozu pokazala je da je 88% osoba koje žive sa multipla sklerozom i koje su tražile prilagodbe, iste i dobilo.3

Ovdje je tek nekoliko primjera prilagodbi u radu koje vam mogu pomoći1,2:

 • Fleksibilno radno vrijeme ili više pauza tokom radnog dana
 • Promjene radnog prostora ili opreme, kao što je softver za diktiranje ili podrška za podlaktice, ako je kucanje na tastaturi teško
 • Rukohvati u toaletima na poslu
 • Parking bliži zgradi 
 • Rad od kuće

Quote marks

S obzirom na to da je moj posao takav da puno radno vrijeme provodim sjedeći, trudim se da više puta u toku radnog vremena prošetam hodnikom i da mi, ukoliko je to moguće, prozor bude otvoren. Takođe, nabavila sam zaštitne naočale za rad na računaru.

Milica

Inati se MS-u od 2014. godine

Pogledajte Profil
Quote marks

Moj poslodavac je prilagodio uslove u kojima radim, u smislu da mi je odobrio rad od kuće kad se ne osjećam dovoljno dobro da bih došla na svoje radno mjesto. Takođe, imam slobodu da redovno idem na preglede kada je to potrebno, uz obavezu da najavim odsustvo nekoliko dana ranije da bi moj dio posla mogao da se rasporedi za naredni dan.

Milica

Inati se MS-u od 2014. godine

Pogledajte Profil

Quote marks

Neki moji prijatelji koji dugo žive sa MS otvoreno razgovaraju sa svojim poslodavcima. Smatraju da im to zaista pomaže jer mogu prilagoditi i planirati svoj radni dan prema svojim potrebama.

Katharina

Inati se MS-u od 2018. godine

Pogledajte Profil

Važno je da znate svoja prava iz radnog odnosa kada imate multipla sklerozu. Svaka zemlja i svako radno mjesto imat će vlastite propise o multipla sklerozi i smjernice za prilagodbu na poslu, zato nastojte razumijeti konkretne zakone i propise o radu koji se odnose na vas i vaš posao.

Razmislite koje prilagodbe mogu biti izvršene da bi vaš radni život bio lakši i nemojte se bojati tražiti ih.

 

Upoznajte se sa svojim pravima i potražite podršku i savjete koji su vam potrebni prije nego što odlučite govoriti o svojoj multipla sklerozi, prekinuti rad ili promijeniti karijeru.

 

 

Raditi tokom svakodnevnog života sa multipla sklerozom ponekad može donijeti izazove; ispod Katharina navodi savjete i upute kako ih primijeniti.

 • Ako imate više energije ujutro, radite ujutro i kratko odspavajte tokom ručka.
 • Kada osjetite zamor, preuzmite manje zadatke. Vratite se većim stvarima kada se budete osjećali bolje.
 • Ako vam je teško izvoditi manje pokrete rukama, kao što je kucanje na tastaturi pametnog telefona, pokušajte koristiti funkciju diktiranja.
 • Nabavite sebi udobnu i podesivu radnu stolicu. Ako providite više od sat vremena dnevno za kompjuterom, odgovarajuće okruženje s velikim monitorom i tastaturom može vam također pomoći.
 • Redovno pravite pauze i protegnite se koliko možete – i u zavisnosti od toga da li vaše kolege gledaju, zašto se ne biste opustili kratkim vježbanjem kukova!
 • Nastojte planirati vrijeme unaprijed za posjete bolnici.
Nepredvidivost multipla skleroze može predstavljati izazov za vaš trenutni posao ili, možda, izazvati brige za buduću karijeru.2,4,5 Ali MS ne mora biti prepreka za to.

Quote marks

Pokušajte da nađete posao koji će biti dovoljno fleksibilan da možete da ga radite bez izazivanja pogoršanja MS.

Milica

Inati se MS-u od 2014. godine

Pogledajte Profil
Donošenje odluka o promjeni posla ili budućoj karijeri zavisit će od vaših individualnih okolnosti, prirode vaših simptoma multipla skleroze i vrste posla kojim se bavite. Na primjer, ako imate posao koji je fizički zahtjevan, kao što je građevinski rad, a vaša multipla skleroza utječe na snagu i ravnotežu, možda biste trebali razmisliti o manje fizički zahtjevnoj ulozi.6 Uredski poslovi su adekvatniji za osobe sa multipla sklerozom, jer su manje fizički zahtjevni i fleksibilniji su. Ali ako imate mentalno zahtjevan posao i probleme s razmišljanjem i donošenjem odluka, mogli biste razmisliti o ulozi s manje mentalnih izazova. Zapamtite, obično postoje načini za zaobilaženje izazova na vašem trenutnom radnom mjestu, zato nastojte razmisliti o svim mogućnostima prije nego što odlučite promijeniti posao. Uz otvorenu komunikaciju i nekoliko prilagodbi, Grace nije dopustila da multipla skleroza ometa njenu karijeru scenskog umjetnika!

Quote marks

Ja sam glumica/pjevačica, tako da radim na sceni i u pabovima i barovima – u osnovi, gdje god da nastupam. Zbog svojih simptoma morala sam donekle prilagoditi nastupe, tako da ne mogu plesati ili kretati istom brzinom kao prije. Nastojim biti iskrena i otvorena s rediteljima kada idem na audicije, tako da znaju koja su moja ograničenja. Za sada sam imala dobra iskustva, ali teško je znati da li je najbolje reći to ljudima jer nikada ne znate da li će to biti iskorišteno protiv vas.

Grace

Inati se MS-u od 2017. godine

Pogledajte Profil
Zapamtite da ne žurite u razmatranju mogućnosti prije nego što donesete neku veliku odluku o svom poslu i budućoj karijeri.2 Dok razmišljate kako je najbolje riješiti te izazove, možda čak shvatite da su vam na raspolaganju nove mogućnosti.2,7

Quote marks

Moj prvi relaps (i jedini do sada) zaista me je motivirao da razmislim šta zapravo želim. Odvojila sam vrijeme za sebe i ponovo razmislila o poslu.

Katharina

Inati se MS-u od 2018. godine

Pogledajte Profil

U nekim slučajevima, neke prilagodbe na radnom mjestu, kao promjena radnog vremena ili odgovornosti, mogu vam olakšati trenutni posao. Ili možda budete željeli potpuno promijeniti svoj posao ili karijeru. Možda ima nešto što ste oduvijek željeli probati.1,7 Zapamtite, uvijek postoji način da se od izazova naprave prilike. Ispod su stvari koje možete razmotriti kada počinjete razmišljati o novom poslu ili promjeni karijere.

Započinjanje ili promjena karijere

Mnogo toga treba razmotriti prilikom započinjanja ili promjene poslova ili karijere. Počnite tako što ćete se zapitati8:

 • Šta taj posao obuhvata?
 • Šta je s platom, ima li nekih pogodnosti ili beneficija? 
 • Da li mislite da biste bili sretni na tom poslu?
 • Kakvo je radno okruženje?
 • Da li su vam potrebne neke konkretne vještine?
 • Gdje se nalazi taj posao?
 • Kako ćete putovati do posla?
 • Šta je s radnim rasporedom?
  • Da li moguć rad od kuće?
  • Da li je fleksibilno radno vrijeme?

Raditi za sebe

Quote marks

Radim nezavisno kao poduzetnik i pokrenuo sam svoj posao savjetovanja o nutricionizmu i prehrani – imam intenzivan i raznolik raspored, ali ima i mnogo fleksibilnosti. Često mi je ured kuhinjski stol! Započeo bih svoju firmu ionako, ali MS je bila dodatna motivacija za mene.

Conor

Inati se MS-u od 2003. godine

Pogledajte Profil

Samozaposlenje vam omogućava kontrolu nad radnim okruženjem i fleksibilnost rada prema svojim potrebama sa multipla sklerozom.2 U nastavku je nekoliko resursa koji će vam pomoći da saznate više:

Potražite vrstu zaposlenja koja vas zanima i jača vaše snage. Postoji mnogo različitih poslova. Zato pronađite onaj koji vam odgovara.

 

Nakon što odlučite o vrsti posla koji želite, naredni veliki korak su razgovori. Budite spremni i postavljajte prava pitanja kako biste bili sigurni da je posao adekvatan za vaš.

Prije razgovora

Istražite detaljno. Budite spremni tako što ćete znati sve što treba o poslu za koji se prijavljujete: Kakav je opis posla? Koje vještine su potrebne? Koje su vrijednosti firme? Također, potražite online sve novije vijesti o firmi ili toj djelatnosti, ili novosti na internetskoj stranici firme.9

Prilikom zakazivanja razgovora, budite sigurni da vam vrijeme odgovara. Ako imate više energije ujutro, zamolite za jutarnji razgovor.9

Tokom razgovora

Naglasite sve relevantne vještine, iskustvo i obrazovanje koji mogu biti odgovarajući za taj posao.9 Postavljajte dosta pitanja i iskoristite razgovor kao priliku da saznate više o poslu i firmi – to je dvosmjerni proces, tako da morate biti sigurni da vam odgovara.9 Možda čak odlučite i da to nije pravi posao ili vam možda posao ne bude ponuđen. Zapamtite da je sve to dio procesa, ostanite pozitivni i znajte da ćete pronaći nešto što vam bolje odgovara. 

Obično je najbolje ne spominjati da imate multipla sklerozu na razgovorima za posao.

Quote marks

Volim odmah biti otvorena i iskrena o svojoj MS, tako da kažem ljudima za MS prije i tokom razgovora, čak iako mi se simptomi ne javljaju stalno. Kasnije sam shvatila da to vjerovatno nije najbolji pristup – razgovor nije najbolja prilika da obavijestite ljude o svojoj MS, posebno ako vam se u tom trenutku ne pojavljuju simptomi. Nema dovoljno vremena da se to adekvatno objasni i ljudi to možda neće dobro prihvatiti ako ne znaju šta znači imati MS.

Katharina

Inati se MS-u od 2018. godine

Pogledajte Profil

Zapamtite, u većini slučajeva nećete morati reći za svoju multipla sklerozu prije ili tokom razgovora, ali obavezno provjerite zakone o zapošljavanju koji se odnose na vaš i vrstu posla za koji se prijavljujete prije razgovora.2,9

 

MS JE PROGRESIVNA. KAO I NAŠE RAZUMJEVANJE TE BOLESTI.

Zahvaljujući trenutnim istraživanjima, znamo više o MS-u i načinu njegovog napredovanja nego ikad ranije. I to možemo objasniti jasno i jednostavno.

Informacije o tome kako uskladiti posao i MS u nastavku

Članci koji će vam pomoći da MS-u pokažete ko je glavni, bez obzira da li tražite posao ili gradite novu karijeru.


Upravljanje multipla sklerozom (MS) na poslu| MS Resistance

Radno okruženje

 1. Državno udruženje za MS. Akomodacije. https://www.nationalmssociety.org/Living-Well-With-MS/Work-and-Home/Employment/Accommodations [pristupljeno maj 2020.]
 2. Udruženje za MS UK. Posao, MS i vi. https://www.mssociety.org.uk/care-and-support/everyday-living/working-and-ms/work-ms-and-you [pristupljeno april 2020.]
 3. Leslie M, et al. Neuro Rehabilitation. 2015.;37:425–36
 4. Kasser SL, et al. Disabil Health J. 2017.;10:207–13
 5. Powell DJH, et al. J Behav Med. 2017.;40:772–83
 6. Web MD. Možete li raditi iako imate MS? https://www.webmd.com/multiple-sclerosis/ms-and-work [pristupljeno juni 2020.]
 7. Trust za MS. Radni život. https://www.mstrust.org.uk/life-ms/your-finances/working-life#how-could-ms-affect-me-and-my-work [pristupljeno juni 2020.]
 8. Indeed.com. 10 pitanja koja sebi trebate postaviti prije prijavljivanja za posao. https://www.indeed.com/career-advice/finding-a-job/questions-to-ask-before-applying-for-a-job [pristupljeno juni 2020.]
 9. Državno udruženje za MS. Uspješni razgovori za posao. Momentum Magazine, 2008.  https://www.nationalmssociety.org/Programs-and-Services/Resources/Successful-Job-Interviewing-(-pdf)?page=1&orderby=3&order=asc [pristupljeno juni 2020.]