Skanimi MRI i trurit për sklerozën multiple (SM)

Skanimi i trurit MRI për diagnozën e SM.

Një skanim MRI (imazheri me rezonancë magnetike) përdor fusha të forta magnetike dhe me radio valë për të kapur imazhe të asaj që po ndodh brenda trupit tuaj, duke përfshirë indet e buta dhe lëngjet. 1 Një skanim MRI i trurit zbulon dhëmbëza (të njohura si lezione) në tru ose në palcën kurrizore, të cilat lidhen me dëmtimin nervor të shkaktuar nga SM.2

Skanimi MRI është pa dhimbje, por ju mund të mos ndiheni rehat gjatë procedurës, pasi skaneri mund të jetë i zhurmshëm dhe do të jeni në një hapësirë ​​të mbyllur.1 Nëse jeni të shqetësuar për MRI-në, pse të mos merrni dikë me vete, si një mik apo anëtar të familjes? Ata nuk do të mund t’ju bashkohen në dhomën e skanerit, por mund të vijnë me ju për t’ju ofruar mbështetje para dhe pas skanimit. Nëse ndiheni vërtet në ankth, njoftoni ekipin tuaj të kujdesit shëndetësor dhe ata do të përpiqen t’ju ndihmojnë.

Më poshtë janë disa këshilla nga ekspertët tanë, pacientë të rezistencës ndaj SM të bazuara në përvojat e tyre të skanimeve MRI:

Quote marks

Përvoja ime e parë me një MRI ishte e sikletshme, pasi nuk dija çfarë të prisja. Në thelb ju shtriheni në një tavolinë që është e shtyrë në një tub gjigant. Ishte shumë më e zhurmshme nga sa prisja të ishte, por ata ju japin priza - kufje për vesh për zbutjen e zhurmës, gjë që ndihmon. Tani, në një farë mënyre arrij gjithmonë të bie në gjumë gjatë MRI-së sime, pavarësisht zhurmës 

Kandis

Jeton me SM që nga viti 2012

Shiko profilin
Quote marks

Unë nuk kam klaustrofobi, kështu që të qenit në një hapësirë të mbyllur nuk ishte problem për mua. Është e dobishme nëse mund të përpiqeni të relaksoheni. Njëherë, gati më zuri gjumi - zhurmat e larta në fakt mund të jenë mjaft medituese!

Katharina

Jeton me SM që nga viti 2018

Shiko profilin
Quote marks

Mos harroni të relaksoheni dhe të përpiqeni të qëndroni të palëvizur gjatë MRI, përndryshe mund të jetë e nevojshme që t’a bëni përsëri skanimin dhe do të mbeteni më gjatë aty!

Katie

Jeton me SM që nga viti 2016

Shiko profilin
Quote marks

Nuk isha e shqetësuar kur bëra një MRI; Nuk po mendoja shumë për këtë - aparati i skanerit MRI është i zhurmshëm, por ju keni kufje me muzikë për t'u shpërqendruar.

Grace

Jeton me SM që nga viti 2017

Shiko profilin
Quote marks

Për njerëzit që do të bëjnë MRI, këshilla më e mirë që mund t’ju jap është që të përpiqeni të qëndroni të qetë dhe të merrni dikë me vete. Përderisa ata nuk mund të hyjnë në dhomën e skanimit me ju, më ka bërë gjithmonë të ndihem më mirë duke ditur se kam dikë që më pret kur të mbarojë. Të kesh dikë me vete gjatë takimeve të tua me mjekun është gjithashtu e dobishme për të ruajtur të gjithë informacionin që jepet. 

Kandis

Jeton me SM që nga viti 2012

Shiko profilin
Quote marks

Gjithmonë marr nënën time me vete për analizat dhe vizitat në klinikë - është mirë të kesh dikë tjetër për mbështetje dhe për të marrë informacionin. Tani kemi një ritual ku shkojmë në një kafene të këndshme për kafe dhe tortë pas takimeve të mia mjekësore - është mirë t'i jepni vetes një shpërblim të vogël dhe të keni diçka të këndshme për të pritur me padurim.

Katie

Jeton me SM që nga viti 2016

Shiko profilin
Meqenëse skaneri MRI është në thelb një magnet i fuqishëm, do t’ju kërkohet të largoni objekte metalike (p.sh. kopset e rripit, vathët dhe orët) jashtë dhomës ku ndodhet skaneri.
Skanimi zakonisht zgjat nga gjysmë ore deri në një orë.1
Asnjë test i vetëm nuk mund të diagnostikojë SM në vetvete, por skanimet MRI janë një pjesë kyçe e identifikimit të shkakut të simptomave tuaja.3 Skanimet MRI përdoren për të gjurmuar përparimin e sëmundjes.4 Neurologu juaj mund të vlerësojë dëmtimin nervor duke parë pamjen e lezioneve të reja ose me kalimin e kohës edhe ndryshimet në lezionet ekzistuese.2

Në mënyrë tipike, shenjat e SM në një skanim MRI përfshijnë lezionet, të cilat shfaqen kur SM shkakton dëmtim nervor.2

Megjithëse MRI është një teknikë e besueshme (~ 95% e njerëzve që jetojnë me SM diagnostikohen duke përdorur MRI), vlen të përmendet se shenjat e lezioneve të ngjashme me SM  në një skanim MRI nuk nënkuptojnë domosdoshmërisht se ju e keni këtë sëmundje.2 Në mënyrë të ngjashme, të kesh një MRI normale me mungesë lezionesh nuk do të thotë domosdoshmërisht se nuk keni SM. Megjithëse ka pasur përparime me teknologjitë e skanimit vitet e fundit, skanimet MRI ende nuk mund të na tregojnë gjithçka që po ndodh nën sipërfaqe.

Në rastet kur skanimet MRI duken normale, SM mund të diagnostikohet bazuar në tregues të tjerë të SM, si simptomat klinike, teste dhe vlerësime të tjera diagnostike.5

Diagnostikimi i SM shoqërohet me shumë analiza. Këta artikuj mund t’ju vijnë në ndihmë.

Çdo artikull lidhet me një test ose metodë tjetër të përdorur për të ndihmuar në diagnostikimin e SM. Të gjitha të shpjeguara hapur dhe qartë


Analizat e gjakut për SM | Rezistenca ndaj SM

Analizat e gjakut

Testi i potencialeve të evokuara vizuale - Skleroza multiple (MS) | Rezistenca ndaj SM

Potenciali i evokuar

Punksioni lumbar për sklerozën multiple (SM) | Rezistenca ndaj SM

Testi lumbar

Kriteret McDonald - Skleroza multiple (MS) | Rezistenca ndaj SM

Kriteret McDonald

Ekzaminimi neurologjik në lidhje me sklerozën multiple (MS) | Rezistenca ndaj SM

Ekzaminimet neurologjike

Previous
Next
  1. NHS. MRI scan. https://www.nhs.uk/conditions/mri-scan/ [aksesuar në qershor 2020].
  2. Lovblad KO, et al. AJNR Am J Neuroradiol. 2010:31:983– 89.
  3. Garg N, Smith TW. Brain Behav. 2015;5:e00362.
  4. Giovannoni, G, et al. Mult Scler Relat Disord. 2016 Sep;9 Suppl 1:S5–S48.
  5. National Multiple Sclerosis Society. Diagnosis: the basic facts. https://www.nationalmssociety.org/NationalMSSociety/media/MSNationalFiles/Brochures/Brochure-Diagnosis-The-Basic-Facts.pdf [aksesuar në qershor 2020].