Mike

Mike

Komercijalni predstavnik

DOB: 29 GODINA
ZEMLJA: NJEMAČKA
ProfesIJA: KOMERCIJALNI PREDSTAVNIK
HobIJI: TERETANA, KOŠARKA

INATI SE MS-U OD 2014. GODINE

Zdravo, ja sam Mike. Komercijalni sam predstavnik iz oblasti medicinske kućne njege. Dobio sam dijagnozu MS-a 2014. godine, nakon što sam iskusio probleme sa vidom i nakon što mi je cijela jedna strana tijela utrnula.

U slobodno vrijeme, volim biti fizički aktivan - idem u teretanu redovno i uživam igrati košarku. Moji hobiji su odlični za moj um i tijelo i čine da se osjećam kao da preuzimam kontrolu nad mojim MS-om.

Ostanite fizički aktivni, ali poštujte svoje granice
Nije vam potreban odlazak u teretanu da biste vježbali
Ostanite pozitivni
Mali koraci naprijed su bolji od nikakvih pomaka
Pričajte o svojim strahovima i šta osjećate
 1. Ostanite fizički aktivni, ali poštujte svoje granice 
  Na početku može biti jako teško pokrenuti se i vježbati. Ustvari, najbitnije je samo početi. Iz mog iskustva, jednom kada počnete uviđati rezultate i osjetiti energiju koja vas obuzme, bit će teško da prestanete vježbati.  just can´t stop!

 2. Nije vam potreban odlazak u teretanu da biste vježbali
  Uživam pred sebe stavljati izazov da svaki dan budem fizički aktivan - ukoliko moram birati između stepenica ili lifta, biram stepenice. Drži me u dobroj formi i osjećam se kao da sam nešto postigao.

 3. Ostanite pozitivni
  Prestanite se fokusirati na stvari koje ne možete već se fokusirajte na ono što možete.

 4. Mali koraci naprijed su bolji od nikakvih pomaka 
  Umjesto što brinete o tome kako ćete uraditi sve u kratkom vremenskom periodu, podijelite obaveze u manje i obavezno uzimajte pauzu. Uzmite si dovoljno vremena, zapišite svoje misli. Ova praksa mi je mnogo pomogla da pronađem rješenje za svaki problem. Mnogo smo jači nego što to mislimo. Budite bolji od ove bolesti - rastite i pobijedite je.

 5. Pričajte o svojim strahovima i šta osjećate
  Ukoliko nemate u blizini nekoga s kim biste mogli popričati, učlanite se u neku grupu podrške. U svijetu postoji 2.3 miliona ljudi imaju MS i svi smo u istom problemu. Zajedno smo jači! 
Svi naši eksperti / osobe sa MS-om / učesnici u projektu "U Inat MS-u" su posvećeni komuniciranju o svom iskustvu sa MS-om i pružanju podrške drugim osobama sa MS-om. Aktivno učestvuju u stvaranju podrške za MS zajednicu kako bismo podigli svijest i educirali o multipla sklerozi.