MS i vježbanje

MS može utjecati na Vaše kretanje. Promijenimo to aktivno.

Vježbanje ima mentalne i fizičke koristi po zdravlje za svakoga.1 Pored unapređenje opće kondicije, vježbanje može pomoći poboljšanju snage mišića i stabilnosti, fleksibilnosti, ravnoteže, a od umora se možete generalno osjećati bolje.1–3

Quote marks

Upućujem sve na fizičku aktivnost koja vas ispunjava, iskreno za vaše zdravlje plivanje i šetanje bi bilo korisno, no i druge aktivnosti su dobrodošle. Dobar trening utiša misli i često utiša “overthinking" proces u našoj glavi.

Damir

Inati se MS-u od 2014. godine

Pogledajte Profil

Quote marks

Pokušavam vježbati svaki dan. Mislim da je to važno za svakoga – pomaže mi održati snagu mišića, ali i da skrenem misli i opušta me.

Conor

Inati se MS-u od 2003. godine

Pogledajte Profil
Quote marks

Svaki put kada vježbam, osjećam se kao da pobjeđujem MS! Kada odem u teretanu i postignem novi lični rekord, imam osjećaj kao da ponovo preuzimam kontrolu i pobjeđujem u borbi još jedan dan.

Mike

Inati se MS-u od 2014. godine

Pogledajte Profil

U inat multipla sklerozi budite aktivniji…

 • Pokazalo se i da vježbanje unapređuje ravnotežu kod osoba sa multipla sklerozom – pročitajte našu stranicu o vježbama za ravnotežu za početak uravnoteženijeg života.
 • Pročitajte našu stranicu program vježbi za multipla sklerozu kako biste naučili kako vam usmjeravanje na izdržljivost, otpornost i aerobne vježbe može pomoći.

Sa multipla sklerozom vježbanje je možda jedna od posljednjih stvari koje želite raditi. Možda čak mislite da će vam vježbanje pogoršati multipla sklerozu. Istina je da je dokazano da fizička aktivnost i aerobne vježbe poboljšavaju simptome multipla skleroze, uključujući grčeve mišića, slabost mišića, zamor, ravnotežu i opću dobrobit.2,3–5

Kako je vježbanje pomoglo Mikeovim simptomima?

Mike je bio u teretani kada je primijetio da nema kontrolu nad desnom stranom tijela. Kasnije je saznao da ima multipla sklerozu i to je bio njegov prvi relaps.

Uz pomoć neurologa da nađe odgovarajući plan vježbanja i malo napora u teretani, uspio je poboljšati svoje simptome i vratiti se na nivo kondicije koju je imao prije relapsa. 

Quote marks

Od svake vrste tjelovježbe, uvijek mi je najsmislenija bila joga. Postoji poza koju ja zovem leptir. Sastavite svoja stopala, privučete ih zadnjici i spustite čelo ispred stopala. Podsjećam da je poza bolna prvi put, ali sa mnogo prakse, bit će jako ugodna. Pozivam vas da je radite što češće. Kad sam je prestao raditi svaki dan, došlo je do povećanja spazma u obje noge, što mi je počelo stvarati problem pri ustajanju s kreveta ili kauča uz jednu štaku, a bez nje je bilo nemoguće.

Damir

Inati se MS-u od 2014. godine

Pogledajte Profil
Quote marks

Ne pratim univerzalni program vježbanja. Nakon nekoliko godina sam ustanovio da je fizioterapeut u pravu kada propisuje individualni program vježbanja.

Damir

Inati se MS-u od 2014. godine

Pogledajte Profil
Quote marks

Kada sam imao svoj prvi relaps, nisam znao da je to MS. Pokušao sam nastaviti vježbati bez kontrole nad desnom stranom tijela – smiješno je kad se prisjetim!

Mike

Inati se MS-u od 2014. godine

Pogledajte Profil
Quote marks

Potreban je naporan rad da bi se dobili dobri rezultati – posebno ako ste upravo imali relaps– ali zapamtite da ne odustanete i da se sav naporan rad isplati!

Mike

Inati se MS-u od 2014. godine

Pogledajte Profil

Fizikalna terapija uključuje vježbanje, rehabilitaciju i fizioterapiju. To su sve važni dijelovi upravljanja multipla sklerozom.3 Oni se mogu prilagoditi vašim individualnim potrebama, bilo da ste tek dobili dijagnozu ili ste imali relaps ili živite sa multipla sklerozom već neko vrijeme.3

Fizikalna terapija može uključivati programe vježbanja i trening koji vam pomažu da poboljšate svoju ravnotežu i pokretljivost.6–8 Može pomoći i da pronađete bolje načine za obavljanje svakodnevnih zadataka.6,7

Fizikalna terapija može uključivati:8

 • Istezanja i pokrete koji pomažu olakšati grčeve mišića i održati mišiće snažnim.8
 • Vježbe za poboljšanje raspona kretnji, kao što je ispravljanje i savijanje nogu i ruku.8
 • Savjete za sprečavanje padova.8
 • Načine za očuvanje energije ako vam se pojavi zamor.8

Prije nego što započnete fizikalnu terapiju, razgovarajte sa svojim zdravstvenim timom kako biste bili sigurni da vježbe i savjeti budu prilagođeni vašim potrebama.

Pored fizikalne terapije, ima dosta drugih rehabilitacijskih strategija, kao što su govorna terapija i radna terapija, koje pomažu da se osjećate i funkcionirate najbolje što možete.6

Ako vam se pojavljuju problemi s kretnjama ili ravnotežom, razgovarajte sa svojim zdravstvenim timom o oporavku od multipla skleroze. Zajedno možete sačiniti personalizirani plan oporavka koji će vam pomoći da krenete naprijed u pravom smjeru.

Quote marks

U mom MS iskustvu fizikalna terapija traje od drugog mjeseca moje dijagnoze do današnjeg dana. Iskustva su različita, s obzirom da mi je trebalo preko 5 godina da nađem fizioterapeuta, u kojeg imam povjerenje i sa kojim imam visok stupanj suradnje.

Damir

Inati se MS-u od 2014. godine

Pogledajte Profil
Quote marks

MS je značajno utjecao na moj balans. Prvi put kada primjetite da gubite balans, nabavite pilates loptu i sjedite na njoj umjesto na stolici. Ako ste viši  od 165cm, kupite pilates loptu obima 75cm. Koristite je svakodnevno, i što bi moj fizioterapeut rekao, čelo naprijed i glavu gore.

Damir

Inati se MS-u od 2014. godine

Pogledajte Profil

Prije nego što počnete vježbati ili povećavati nivoe aktivnosti, razgovarajte sa svojim zdravstvenim timom kako biste bili sigurni da je program vježbanja pravi za vas. Dat će vam savjete o vrstama vježbi koje su najadekvatnije na osnovu vašeg načina života, ciljeva i simptoma.

Zapamtite ove savjete za sigurno i učinkovito vježbanje:8–10

 • Pronađite teretanu s opremom koja odgovara vašim potrebama i razmislite o tome da kažete osoblju da imate multipla sklerozu, kako bi vam mogli pružiti dodatnu pomoć ako to bude potrebno. 
 • Prihvatite svoja fizička ograničenja i nemojte se previše naprezati. 
 • Uvijek se prvo zagrijte i krenite polako.
 • Odmarajte se između vježbi. 
 • Izaberite dio s dovoljno prostora za sigurno vježbanje – uklonite sve što predstavlja opasnost od spoticanja, kao što su prostirke!
 • Pokušajte izbjeći pretjerano zagrijavanje, jer u nekim slučajevima to može izazvati simptome.

Quote marks

Bez obzira na sve, vaše tijelo je vaše tijelo. I vaš MS je vaš MS. Niko ne poznaje ono vaše bolje od vas. 2016. godine sam upozorio fizioterapeuta da ako načini jedno istezanje moje lijeve noge, koje je meni godilo, postoji mogućnost da se desi trzaj i spazam koji će za posljedicu imati udarac u njegovo lice te da pazi. Ja sam pazio, on nije. Udarac se, naravno, desio. Kao što pretpostavljate, njemu nije bilo smiješno.

Damir

Inati se MS-u od 2014. godine

Pogledajte Profil

Iako je vježbanje sigurno za većinu osoba sa multipla sklerozom, u nekim slučajevima povećanje tjelesne temperature može izazvati privremeno pogoršanje simptoma.10To je samo nešto na što je potrebno obratiti pažnju i nikako vas ne bi trebalo spriječiti u održavanju kondicije i aktivnosti. Ispod su savjeti o tome kako se ne pregrijavati za vrijeme vježbanja sa multipla sklerozom:10

 • Vježbati u klimatiziranoj prostoriji. 
 • Nositi laganu, prozračnu odjeću – možete čak probati prsluk za rashlađivanje.
 • Redovno piti hladna pića. 
 • Otići na plivanje u hladnom bazenu ili se tuširati hladnom vodom (može biti dobra ideja reći osoblju na bazenu za vašu multipla sklerozu, u svrhe sigurnosti i osiguranja i u slučaju da vam bude potrebna pomoć ili asistencija tokom plivanja). 
 • Ako vježbate vani, neka to bude rano ujutro ili uvečer kada je svježije, ili nastojte ostati u hladu.

Quote marks

Imam problema s toplotom i skoro uvijek mi je prevruće. To znači da sam često u šorcu, čak i zimi! S praktične strane, pomaže tuširanje hladnom vodom i rashlađena pića.

Conor

Inati se MS-u od 2003. godine

Pogledajte Profil
Quote marks

Bolje je nositi slojevitu odjeću tako da možete dodati ili skinuti slojeve ako vam je prevruće ili prehladno. Ljeti mi je to posebno važno.

Katie

Inati se MS-u 2016. godine

Pogledajte Profil

Samo počnite
Uključite mozak
Pronađite načine da budete aktivni u svakodnevnom životu
Pokušajte novi sport. (I družite se!)

Susreli smo se s Mikeom kako bismo saznali o njegovim iskustvima s vježbanjem i kako mu je ono pomoglo da preuzme veću kontrolu nad svojim životom.

 1. Samo počnite! „Moj prvi savjet za vježbanje je da samo počnete. Vaša prva sesija možda neće biti najbolja, ali iz mog iskustva, kada počnete primjećivati rezultate i osjetite energiju koju dobijete od vježbanja, jednostavno ne možete prestati!” 
 2. Uključite mozak „Pored odlaska u teretanu, volim vježbati i trenirati i mozak. Moj neurolog mi je predložio neke posebne vježbe za treniranje lijeve strane mozga, kao što je raditi stvari lijevom rukom nekoliko sati svaki dan (dešnjak sam tako da to predstavlja izazov).“
 3.  Pronađite načine da budete aktivni u svakodnevnom životu „Ne morate ići u teretanu da biste vježbali svoje tijelo. Ja volim i svakodnevni izazov da budem aktivan – ako mogu birati između lifta i stepenica, idem stepenicama. Tako održavam kondiciju i imam osjećaj da sam nešto postigao.” 
 4. Pokušajte novi sport. (I družite se!) „Igram košarku s prijateljima ljeti, što je zabavno jer to nije samo vježba, nego i način druženja i daje vam osjećaj zajedništva.”
Zašto ne poslušati neke od Mikeovih savjeta i pronaći način za više aktivnosti koji vam odgovara?

MS može uticati na vaš život. Ali ne mora uticati na stil života.

Zdravi životni stil je važan, posebno ako imate MS. Saznajte kako možete unaprijediti svoj.

Saznajte više o životu sa MS-om

MS vas ne mora spriječiti da radite ono što volite. Pronađite u ovim člancima informacije o tome kako možete nastaviti sa svojim životom na vaš način.


Vježbe ravnoteže za multipla sklerozu (MS) | U Inat MS-u

Vježbe

Multipla skleroza (MS) Jelo i piće | U Inat MS-u

Prehrana i način života

Multipla skleroza (MS) i karijera| MS Resistance

Karijera

Multipla skleroza (MS) i veze |U Inat MS-u

MS i veze

Multipla skleroza (MS) i mentalno zdravlje: Anksioznost, depresija | MS Resistance

Mentalno zdravlje

Udruženja pacijenata sa multipla sklerozom (MS) | U Inat MS-u

Podrška

Previous
Next

Članci o tome kako vježbati sa MS-om

Da, možete vježbati sa MS-om. Više informacija o tome kako možete biti u formi i ostati aktivni.


Vježbe ravnoteže za multipla sklerozu (MS) | U Inat MS-u

Ravnoteža

Planovi vježbi za multipla sklerozu (MS) | MS Resistance

Programi i planovi

 1. Halabchi F, et al. BMC Neurol. 2017.;17:185.
 2. Motl RW, et al. Lancet Neurol. 2017.;16:848–56.
 3. Döring A, et al. EPMA J. 2012.;3:2.
 4. Dalgas U, et al. Mult Scler. 2008.;14:35–53.
 5. Gallien P, et al.  Ann Readapt Med Phys. 2007.;373–6.
 6. Državno udruženje za MS. Rehabilitacija. https://www.nationalmssociety.org/Treating-MS/Rehabilitation#section-1 [pristupljeno maj 2020.].
 7. Udruženje za MS Kanade. Rehabilitacija. https://mssociety.ca/managing-ms/living-with-ms/ms-care/rehabilitation-in-ms [pristupljeno maj 2020.].
 8. Web MD. Multipla skleroza i vježbanje. https://www.webmd.com/multiple-sclerosis/multiple-sclerosis-exercise#1 [pristupljeno april 2020.].
 9.  Udruženje za MS. Kretanje sa MS. https://www.mssociety.org.uk/care-and-support/everyday-living/staying-active/simple-exercises-for-ms [pristupljeno maj 2020.].
 10. Državno udruženje za MS. Osjetljivost na toplotu i temperaturu. https://www.nationalmssociety.org/Living-Well-With-MS/Diet-Exercise-Healthy-Behaviors/Heat-Temperature-Sensitivity [pristupljeno maj 2020.].