A është skleroza multiple (SM) e trashëgueshme?

Një pyetje që mund të keni në mendje, veçanërisht nëse jeni duke menduar të krijoni familje, është: A mund t’ua trashëgoj SM fëmijëve të mi? Shumë prej informacionit të disponueshëm është i ndërlikuar, jo i qartë dhe kontradiktor. Ne do të mundohemi t’i bëjmë gjërat pak më të qarta.

A është SM e trashëgueshme? 

Jo. SM nuk transmetohet drejtpërdrejt nga gjenerata në gjeneratë. Megjithatë, ekziston një lidhje gjenetike, që do të thotë se familjarët tuaj të ngushtë (duke përfshirë djalin apo vajzën tuaj) mund të kenë një rrezik më të lartë për zhvillimin e SM nëse ju vuani nga kjo sëmundje.1–4  

Nëse keni një prind me SM, mundësia për të pasur SM është 1 në 40; nëse nuk keni një të afërm të shkallës së parë (një prind, motër/vëlla ose fëmijë) me SM, mundësia është 1 në 1000.5

Gjenetika është një prej shumë faktorëve që mund të shkaktojnë që ju ose një pjesëtar i familjes suaj të zhvilloni SM. Pavarësisht shumë përparimeve shkencore, askush nuk e kupton plotësisht pse SM prek disa njerëz dhe jo disa të tjerë.2–4

Quote marks

Unë e di se shumë njerëz me SM shqetësohen nëse familja e tyre rrezikon të zhvillojë SM. Në fakt, rreziku është i ulët. Unë e di që unë jam i vetmi person që ka pasur SM në familjen time.

Katharina

Jeton me SM që nga viti 2018

Shiko profilin

Artikuj për marrëdhëniet dhe familjen për t’u lexuar në vijim.

Zbuloni se si të menaxhoni efektet e SM në marrëdhëniet tuaja dhe në familje.


Skleroza Multiple (SM) dhe seksi | MS Resistance

Seksi

Skleroza Multiple (SM) dhe shtatzënia | Rezistenca ndaj SM

Shtatzënia

SM mund të ndikojë në shëndetin tuaj mendor. Ne mund të përdorim mendjet tona për të na ndihmuar ta ndalojmë këtë.

Nuk po përballesh i vetëm me këtë. Këtu mund të gjeni përvoja reale nga njerëz që jetojnë me SM, si dhe informacion se si të menaxhoni ndikimin e mundshëm të SM në shëndetin tuaj mendor.

Askush nuk zgjedh të ketë SM. Por të gjithë duhet të kenë mundësinë për të zgjedhur se si ta menaxhojnë atë.

Ne mund t’ju ndihmojmë të merrni vendime më të informuara rreth menaxhimit të sëmundjes.

  1. Silva P. Canadian study of MS-prone family proves that in rare cases, multiple sclerosis is inherited. https://multiplesclerosisnewstoday.com/2017/04/21/ms-study-canadian-family-mutations-proves-multiple-sclerosis-inhe/[aksesuar në qershor 2020].
  2. Westerlind H. Truri. 2014;137:770-8.
  3. US National Library of Medicine. Multiple sclerosis. https://ghr.nlm.nih.gov/condition/multiple-sclerosis#inheritance [aksesuar në qershor 2020].
  4. National MS Society. What causes MS. https://www.nationalSMsociety.org/What-is-SM/What-Causes-SM#section-4 [aksesuar në qershor 2020].
  5. Great Ormond Street Hospital. Multiple sclerosis: information for families. https://www.gosh.nhs.uk/conditions-and-treatments/conditions-we-treat/multiple-sclerosis [aksesuar në qershor 2020].